Δεν υπάρχει παιχνίδι 100% 'dogproof' και άφθαρτο, αλλά υπάρχουν σίγουρα κάποιοι πράγματα που μπορείς να κάνεις για να δοκιμάσεις την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια των παιχνιδιών. 

Τα σκυλιά χρησιμοποιούν κυρίως το στόμα τους όταν παίζουν. Κρατάνε το παιχνίδι, το φέρνουν, το πετάνε,το δαγκώνουν ή το μασάνε. Επομένως είναι ζωτικής σημασίας το παιχνίδι να έχει φτιαχτεί από ασφαλή, μη τοξικά υλικά. Πάντα να αναρωτηθείτε, θα βάζατε το παιχνίδι που παίζει ο σκύλος σας στο στόμα σας;

Να διαβάζετε την επιγραφή

Πάντα να διαβάζετε τις πληροφορίες της συσκευασίας  ή την επιγραφή και/ή το εγχειρίδιο. Από πού προέρχεται το παιχνίδι; Από τί έχει φτιαχτεί; Τι είδους πληροφορίες ή προειδοποιήσεις ασφαλείας δίνει ο κατασκευαστής; Ακόμη και σε παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για σκύλους ώστε να παραμένουν απασχολημένα όσο είναι μόνα τους, θα βρείτε προειδοποιήσεις όπως  να χρησιμοποιούνται κάτω από επίβλεψη. Η ποιότητα των παιχνιδιών μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ  οπουδήποτε  από τη μαζική παραγωγή της Άπω Ανατολής  έως τα βιώσιμα προϊόντα με διάφορες περιβαλλοντικές ετικέτες. Αλλά και πάλι, κάθε παιχνίδι μπορεί να καταλήξει χαλασμένο ή σπασμένο.

Όψη και μυρωδιά

Ερευνήστε το παιχνίδι. Έχει έντονη χημική μυρωδιά; Πόσες βαφές έχουν χρησιμοποιηθεί; Περιέχει  πλαστικοποιητές; Υπάρχουν μέρη όπως κουμπιά ή κορδόνια που μπορεί να αφαιρεθούν εύκολα;Τι είδους πληρωτικό χρησιμοποιείται, αν υπάρχει, και είναι ασφαλές το υλικό; Επικοινωνήστε νε τους κατασκευαστές σχετικά με ερωτήσεις που ίσως να έχετε, αυτοί θα ξέρουν τα προιόν καλύτερα. Εάν δεν πάρετε απαντήσεις...αυτό ίσως δείχνει πόσο σοβαρά λαμβάνει υπόψην ο κατασκευαστής τους πελάτες του. 

Στρίψτε, λυγίστε και τραβήξτε!

Τραβήξ΄τε το παιχνίδι ακριβώς όπως θα το έκανε ο σκύλος σας. Παραμένει άθικτο, συμπεριλαμβανομένων των ραφών που μπορεί να έχουν υποστεί ένταση; Στα frisbees των σκύλων, είναι σημαντικό να έχουν φτιαχτεί από μαλακά και ευλύγιστα υλικά. Για να το ελέγξετε, κάντε δοκιμή: βάλε τε το δίσκο στο έδαφος, πηδήξτε και πατήστε πάνω του αρκετές φορές. Έπειτα, προσπαθήστε να το διπλώσετε στη μέση με τα δύο χέρια. Μήπως έσπασε ή καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμής; Αυτό μπορεί επίσης να γίνει όταν ο σκύλος σας πιάσει το δίσκο με το στόμα! 

Αποτρέψτε την καταστροφή

Επιτρέποντας το σκύλο σας να παίζει με ευαίσθητα παιχνίδια όσο το επιβλέπετε και τα απομακρύνεται αμέσως μόλις αρχίσει να γίνεται βίαιος με αυτά, μπορείτε να τον αποτρέψετε από το να τα καταστρέψει ή  να μάθει πως. Συχνά ακούμε πράγματα όπως κοίταξε τον, καταστρέφει τα πάντα! Αυτό συχνά προκαλείται από την έλλειψη έγκαιρης παρέμβασης από την πλευρά μας, αφήνοντας το σκυλί με τα παιχνίδια του χωρίς επίβλεψη ή δίνοντας κουτάβια, τα οποία ανακαλύπτουν τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα δόντια τους, ή νεώτερα σκυλιά, τα οποία έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για μάσημα,  ακατάλληλα παιχνίδια. 

Γνωρίστε το στυλ παιχνιδιού του σκυλιού σας

Ορισμένα σκυλιά αγαπούν τα γεμιστά ζώα και τα χειρίζονται με προσοχή ενώ άλλα απολαμβάνουν ένα πιο τραχύ σε είδος παιχνιδι. Γνωρίστε το στυλ παιχνιδιού του σκυλιού σας και ανακαλύψτε τι του αρέσει. Πολλά σκυλιά απολαμβάνουν την αποσυναρμολόγηση. Ακόμα και χωρίς να καταστρέφονται, υπάρχουν διαθέσιμα ειδικά παζλ για σκύλους. Αναζητήστε ‘Hide A Squirrel’ παζλ σκύλου ή κοιτάξτε αυτό plush cube  από το οποίο ο σκύλος μπορεί να προσπαθήσει και να βγάλει τις μπάλες.

Συμβουλές παιχνιδιού

  • Επιλέξ΄τε το σωστό μέγεθος παιχνιδιών, όχι πολύ μικρά αλλά αρκετά μεγάλα. Μην αφήσετε το κόστος να μπει εμπόδιο στην επιλογή του κατάλληλου μεγέθους!
  • Μη χρησιμοποιείτε μπαλάκια του τένις: οι ίνες που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις μπάλες και η άμμος που κολλάει πάνω τους ώστε να έχουν εφέ άμμου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημίες στα δόντια. 
  • Τα παιχνίδια για παιδιά συχνά δοκιμάζονται πιο προσεκτικά και έχουν υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας από τα παιχνίδια για σκύλους.
  • Χρησιμοποιείτε μια μπάλα(σίτισης) με κοιλότητα  σε αυτό για το σκυλί σας; Πάντα να ελέγχετε αν έχει ένα δεύτερο άνοιγμα, για να αποτρέψετε το παιχνίδι να δημιουργήσει κενό όταν ο σκύλος σας κολλήσει τη γλώσσα του μέσα.
  • Τα κλαδιά δεν είναι παιχνίδι! Συχνά προκαλούν πληγές στο στόμα. Δοκιμάστε την επιλογή μιας  ασφαλούς εναλλακτικής.

Εγγύηση

Μερικοί κατασκευαστές έχουν πολλή εμπιστοσύνη στα προϊόντα τους και προσφέρουν 100% εγγύηση ικανοποίησης ή υπόσχεση αντικατάστασης σπασμένων παιχνιδιών. Για παράδειγμα τα Planet Dog και Zogoflex παιχνίδια από τη West Paw Design. Το Kong Extreme είναι κατασκευασμένο από εξαιρετικά ανθεκτικό μαύρο καουτσούκ από το Kong Company και είναι η πιο άφθαρτη εκδοχή αυτού του δημοφιλούς ιδιοκτήτη σκυλιών. 

Παιχνίδι εναντίον μασήματος

Εκτός από τα πολύ ισχυρά παιχνίδια που μπορούν να παίξουν, υπάρχουν και προϊόντα που προορίζονται για μάσημα. Δώστε στο σκύλο σας μόνο προϊόντα για μάσημα όπου μπορεί να βυθίσει τα δόντια του λίγο: εάν το υλικό είναι σκληρό σαν πέτρα  τότε τα δόντια του ίσως υποστούν φθορές. Οι κτηνίατροι προειδοποιούν ήδη για τα κέρατα, τα κέρατα των βουβαλιών, τα dino οστά και τα οστά από νάυλον, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο θραύσης των οπίσθιων γομφίων. Μικρές ρωγμές μπορεί μερικές φορές να παραμείνουν απαρατήρητες για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά στο μεταξύ να προκαλέσουν εξαιρετικά οδυνηρές μολύνσεις. 

Ξανά...

Κανένα παιχνίδι δεν είναι 100%'dogproof'. Μάθετε το σκύλο σας, ελέγχεται τα παιχνίδια του συχνά και πετάξτε οτιδήποτε σπασμένο ή κατεστραμμένο αμέσως.Τα ασφαλή παιχνίδια και η κοινή λογική μπορεί να σας πάρουν πολύ χρόνο!