Τo κάμπινγκ αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη περιπέτεια όταν παίρνετε μαζί το σκύλο σας. Η συγκατοίκηση με τον τριχωτό σας φίλο μπορεί να είναι μια πρόκληση, όμως εάν σας αρέσουν τα σκυλιά και δεν ενοχλείσε από απώλεια τριχών που και που, μπορεί να έιναι πραγματικά διασκεδαστική!

Πολλά κάμπινγκ είναι φιλικά προς τους σκύλους, ειδικά όταν φέρνετε τη δική σας σκηνή. Για άλλα καταλύματα όπως ενοικιαζόμενες σκηνές, εξοχικά σπίτια, τροχόσπιτα ή ξύλινες καλύβες, συχνά θα βρείτε κάποιου είδους απαγορεύσεις. Φροντίστε πάντα να ενημερώνετε το προσωπικό σχετικά με το σκύλο που έρχεται μαζί και να ενημερώνεστε για τυχόν κανονισμούς και έξοδα. Οι επιπλέον χρεώσεις μπορεί να διαφέρουν από καθόλου έως πολύ στην τελική τιμή.

Έχετε αυτό κατά νου.

Κάνοντας κάμπινγκ με το σκύλο σας μπορεί να σημαίνει πως θα τον έχετε στη συντοφιά σας κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας. Ειδικά τις ζεστές ημέρες, δε μπορείτε να τον αφήσετε μόνο μέσα στο αυτοκίνητο, το τροχόσπιτο ή τη σκηνή -όπου μπορεί να μην έχετε κλειδώσει σωστά-. Αυτό σημαίνει περιορισμό της ελευθερίας σας, κυρίως όταν ψωνίζετε ή επισκέπτεστε αξιοθέατα. Πηγαίνετε για κάμπινγκ με ένα κουτάβι; Αυτό απαιτεί περισσότερα μέτρα. Τα κουτάβια και τα νεώτερα σκυλιά είναι πιο ευαίσθητα σε νέες εμπειρίες, και είναι αρκετές αυτές που θα βιώσουν μέσα από την εκδρομή αυτή! Εξαρτάται από εσάς  να διαχειριστείτε αποτελεσματικά όλες αυτές τις εμπειρίες, οι οποίες είναι ζωτικές για τη μελλοντική προσέγγιση ζωής του σκύλου σας.

Είναι ο σκύλος σας γεννημένος για κάμπινγκ;

Πάντα να ακολουθείτε τους κανονισμούς του κάμπινγκ για να εξασφαλίσετε μια (μελλοντική) φιλόξενη διαμονή. Είναι αυτονόητο - και συχνά υποχρεωτικό- ότι, όσο βρίσκεστε στις εγκαταστάσεις του κάμπινγκ, έχετε τον σκύλο σας με λουρί και καθαρίζετε αφότου αφοδεύσει. Σιγουρευτείτε πως ο σκύλος σας είναι γεννημένος για κάμπινγκ, δηλ. να είναι σε θέση να αντιμετώπισει κοινές καταστάσεις κάμπινγκ όπως για παράδειγμα τους ανθρώπους που περπατούν δίπλα στη σκηνή σας(του!), ακόμη και όταν νυχτώσει, τα παιδία παίζουν και κάνουν ποδήλατο, μπάλες και φτερά μπατμιντον πετούν γύρω... Όλα αυτά είναι είναι πράγματα που κάνουν ενστικτωδώς το σκύλο να αντιδράσει γαυγίζοντας ή κυνηγώντας, και θα παρατηρήσετε αυξημένη επαγρύπνιση όταν ο σκύλος σας είναι σε άγνωστη περιοχή.   

Συμβουλή!

Μπορείτε να 'παρκάρετε' το σκύλο σας δίπλα στη σκηνή χρησιμοποιώντας ειδικό καλώδιο και έδαφος. Πάντα να δίνετε μεγάλη προσοχή ώστε ο σκύλος σας να μη μπλεχτεί με το καλώδιο!  Μπορείτε να βρείτε ένα παράδειγμα εύχρηστου σετ κάμπινγκ  εδώ.

Ένα πραγματικό σκυλί για κάμπινγκ:

  • Δε γαυγίζει χωρίς προφανή λόγο.
  • Δεν ενοχλεί τους άλλους κατασκηνωτές.
  • Είναι πάντα δεμένο μέσα στο χώρο του κάμπινγκ.
  • Βγαίνει απο την πισίνα, τις παιδικές χαρές και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
  • Ουρεί και αφοδεύει έξω από το χώρο του κάμπινγκ. 

Συμβουλή!

Ένας φακός,  ο οποίος είναι πρακτικός στο κάμπινγκ ούτως ή άλλως, μπορεί να φανεί χρήσιμος όταν πρέπει να κάνετε βόλτα το σκύλο σας τη νύχτα. 

Νερό και σκιά. 

Σιγουρευτείτε ότι πάντα νερό και σκιά είναι διαθέσιμα για το σκύλο σας κατά τη διαμονή σας στο κάμπινγκ. Μπορείτε να κάνετε σκιά όταν είναι απαραίτητο χρησιμοποιώντας ομπρέλα ή ένα αδιάβροχο υλικό, ένα καραβόπανο που μπορεί να τεντωθεί. Ένα καταφύγιο στη θάλασσα μπορεί να αποδειχθεί ιδανικό' δεν κρατάει μόνο το σκύλο σας στη σκιά αλλά παράλληλα εμποδίζει τον αέρα. Επιπλέον, παρέχει ένα ήσυχο και απόμερο σημείο.

Συμβουλή!

Το νερό της βρύσης δεν είναι πάντα πόσιμο.Όταν δεν είστε σίγουροι για την ποιότητα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δώστετε το σκύλο σας εμφυαλωμένο νερό. 

Προσοχή: μην ακουμπήσετε τον σκύλο σας στην άκρη του καραβόπανου όταν βρέχει!

Μια άνετη σπηλία για την καταιγίδα...

Ο χώρος στη σκηνή σας είναι περιορισμένος, οπότε ο σκύλος σας θα πρέπει να  μετακινηθεί πιο κοντά και να προσέχετε τους κανόνες της σκηνής: για παράδειγμα δεν πρέπει να αγγίζει τους αερόσακους με τα νύχια, μην ακουμπήσετε το σκύλο σας στην άκρη του καραβόπανου όταν βρέχει, να να αποτρέψετε τον αποπληθωρισμό και τη διαρροή. Η ζέστη και το στρες μπορεί να προκαλέσουν στο σκύλο σας περισσότερη τριχόπτωση από το συνηθισμένο.Να είστε προετοιμασμένοι να αλλάξετε τη σκηνή σας σε κάποιο είδος σπηλιάς, με μαδημένη γούνα  κολλημένη στο καραβόπανο και ακόμη περισσότερο πάνω και μέσα στον υπνόσακο σας, ειδικά όταν έχετε πολύ τριχωτό σκύλο.  Όμως, είναι διακοπές, και η διασκέδαση του να είστε μαζί αξίζει πολλά!

Τι έχει για βραδινό;

Μερικά σκυλιά, λόγω αλλαγής στο μενού, ταξιδιωτικό άγχος διαμονής σε διαφορετικό περιβάλλον, μπορεί να αναπτύξουν πεπτικά προβλήματα. Εαν δεν είστε σίγουροι πως το προιόν ή η μάρκα του προιόντος που ταϊζετε το σκύλο σας είναι διαθέσιμα στην περιοχή όπου κάνετε διακοπές, θα ήταν σοφό να πάρετε μαζί σας τις προμήθειες φαγητού για το σκύλο σας. Το να ταίσετε ωμό κρέας μπορεί να είναι εξαιρετικά άβολο σε μια σκηνή χωρίς καταψύκτη ή ψυγείο. Σε αυτή την περίπτωση, σιγουρευτείτε πως έχετε συνηθίσει το σκύλο σας σε διαφορετικά είδη τροφής πριν το ταξίδι σας. Σνακ αποξηραμένου κρέατος και δέρματα βοδινού είναι καλή ιδέα για να μασάνε, αλλά προσοχή: πριν το καταλάβετε θα έχετε μια  ενδιαφέρουσα συλλογή από μύγες κοντά στη σκηνή σας!

Συμβουλή!

Ένα μπολ φαγητού από ανοξείδωτο ατσάλι  δεν είναι μόνο υγιεινό  αλλά επίσης χρήσιμο για την κουζίνα του κάμπινγκ, για παράδειγμα για φλούδες πατάτας ή ως μικρή μπανιέρα. Να πλένετε το μπολ αμέσως μόλις τελειώσει ο σκύλος σας το γεύμα του. Όταν μείνει έξω στον καυτό ήλιο για πολύ ώρα,θα πρέπει να το τρίψετε διεξοδικά ώστε να απαλλαγείτε τα ξηρά υπολείμματα της τροφής. 

Όμορφα και χαλαρά.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών υπάρχει αρκετός χρόνος για χαλάρωση. Θα είστε πιθανότατα εξοικιωμένοι με τον τυπικό ήχο των οικογενειών να παίζουν φανατικά μπατμιντον στο κάμπινγκ. Είναι περισσότερο διασκεδαστικό να συμμετέχει και ο σκύλος σας στο παιχνίδι. Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για ποιοτικό χρόνο μαζί! Θα βρείτε παρακάτω τρεις διασκεδαστικές πληροφορίες για παιχνίδια σκύλων:

  • Ζάρια σκύλου. Απαραίτητα: ένα ζάρι. Σκεφτείτε έξι κόλπα που μπορεί να κάνει ο σκύλος σας, όπως, να κάθεται, να δώσει το χεράκι του, να κάνει το πεθαμένο, να κάνει περιστροφή, να αγγίξει το χέρι σας με τη μύτη του, να πιάσει κάτι ή να γαυγίσει συνθηματικά. Αριθμήστε τα κόλπα από το ένα μέχρι το έξι και ρίξτε  το ζάρι: ο αριθμός της ζαριάς αντιστοιχεί στο κόλπο που θα κάνει ο σκύλο σας.
  • Ψάξε την πετσέτα. Απαραίτητα: μια πετσέτα και μια λιχουδιά. Σε αυτό το παιχνίδι, τοποθετείτε τη λιχουδια στο έδαφος και την καλύπτετε με μια πετσέτα. Πόση ώρα θα πάρει το σκύλο σας να το βρει; Μπορείτε να αυξήσετε τη δυσκολία, τυλίγοντας εξ΄ολοκλήρου τη λιχουδιά(ή το παιχνίδι). 
  • Σκυλίσιο Σκραμπλ. Απαραίτητα: ένα παιχνίδι σκραμπλ. Είναι ο σκύλος σας κουρασμένος, αλλά σας έχει απομείνει αρκετή ενέργεια; Τι θα λέγατε να παίξετε σκυλίσιο  σκραμπλ: σκεφτείτε και παίξ'τε μόνο με λέξεις που είναι αποκλειστικά συνδεδεμένες με σκύλους. Και αν ο σκύλος σας δεν είναι κουρασμένος ακόμη... Σκεφτείτε λέξεις για πράγματα που μπορεί να κάνει. Θα λαμβάναμε τα 'τρωω μπισκότο' και 'αγκαλιάζω' ως σωστά!

Ρουτίνα...

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, όλα είναι λίγο διαφορετικά. Τα καταλύματα, το περιβάλλον, το φαγητό, το κλίμα, η γλώσσα... Αυτό δεν ισχύει μόνο για εμάς,αλλά και για το σκύλο. Για να σιγουρευτείτε πως ο σκύλος σας θα νιώσει άντε γρήγορα, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μια σταθερή  ρουτίνα. Ένα ιδιωτικό σημείο για να ξαπλώνει, οικεία παιχνίδια και καθορισμένες ώρες για περπάτημα και φαγητό   μπορούν να κάνουν στο σκύλο σας να νιώσει χαλαρός. Δε χρειάζετε να είναι ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε στο σπίτι, αρκεί να ακολουθείτε μια συγκεκριμένη τακτικότητα ώστε η καθημερινότητα να είαι προβλέψιμη για το σκύλο σας. 

...και  χαλάρωση.

Εκτός από τη ρουτίνα, η χαλάρωση είναι απαραίτητη. Τα σκυλιά είναι συχνά ξύπνια και ενεργά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ειδικά κατά τη διάρκεια της εκδρομής όπου περνούν πολλές ώρες έξω, όπου υπάρχουν πολλά να δουν, να φυλάξουν και να κάνουν. Δώστε τα το χρόνο και το χώρο να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν.

Το άρθρο αυτό γράφτηκε από τη Judith Lissenberg, η οποία έχει χρόνια εμπειρία να πηγαίνει με τα σκυλιά της  για κάμπινγκ στη Γαλλία, και έχει γράψει βιβλίο σχετικά με αυτό το οποίο ονομάζεται Living like a dog in France - Holidaying  with quadruped' .