Ένας από τους συνεργάτες μας, , το διοικητικό συμβούλιο, διοργάνωσε την Ημέρα του Σκύλου στις 21 Μαΐου 2017, όπου επικεντρώθηκε στο θέμα 'Παιδιά& Σκύλοι'.Μετά από αυτό το γεγονός θα θέλαμε να σας δώσουμε οκτώ χρυσές συμβουλές για γονείς και παιδιά!

Ο πίθηκος αγκαλιάζει διαφορετικά.

Εμείς οι άνθρωποι προερχόμαστε από είδη πιθήκων. Ακριβώς όπως οι πίθηκοι, μας αρέσει να αγκαλιάζουμε, να τοποθετούμε τα χέρια μας ο ένας στον άλλο και να κοιτάμε μέσα στα μάτια των άλλων. Στα σκυλιά όχι! Γι 'αυτό δεν πρέπει ποτέ να αγκαλιάζετε τα σκυλιά, να μην ακουμπάτε το πρόσωπό σας κοντά τους και μην κοιτάτε ευθεία στα μάτια τους. Τα σκυλιά θα αισθανθούν εκφοβισμένα και πιστεύουν ότι είστε αγενής. Προτιμούν να έρθουν σε επαφή με έναν πολύ πιο λεπτό τρόπο, όπως να στρέψουν την πλάτη τους για λίγο. Βγαίνετε φωτογραφία με το σκύλο σας; Ακολουθήστε τους ίδιους κανόνες: χωρίς χέρια τυλιγμένα γύρω από αυτά και κρατήστε κάποια απόσταση μεταξύ του προσώπου σας και της μύτης του. Η πόζα χωρίς χέρια είναι η καλύτερη επιλογή όταν πρόκειται για τα σκυλιά!  

Χάιδεμα; Ρωτήστε τρεις φορές!

Είστε παιδί που θέλει να χαιδέψει ένα σκυλί; Ζητήστε άδεια τρεις φορές:

  1. Ξεκινήστε ρωτώντας τους γονείς σας εάν είναι εντάξει να χαϊδέψετε το σκύλο.
  2. Μετά ρωτήστε τον ιδιοκτήτη του σκύλου.
  3. Και, τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ρωτήστε το σκύλο τον ίδιο. Κάντε σύντομη επαφή, έπειτα σταματήστε και δείτε τι θα συμβεί. Μήπως ο σκύλος γυρνάει ή περπατάει μακρυά; Αυτό σημαίνει ότι είχε αρκετά. Μένει κοντά σας, έτοιμο για περισσότερα; Τότε μπορείτε να συνεχίσετε.

Γίνεται "φανοστάτης"

Είστε λίγο φοβισμένοι από ένα σκυλί, ή συμπεριφέρεται λίγο θορυβώδη και νευρικά; Μη φωνάζετε, κουνάτε τα χέρια σας, κάνετε απωθητικές χειρονομίες  ή αρχίσετε να τρέχετε, αλλά μετατραπείτε σε φανοστάτη: μείνετε εντελώς ακίνητος, σταυρώστε τα χέρια σας και κοιτάξτε στον ουρανό. Παραμένοντας ακίνητοι γινόσαστε βαρετοί γρήγορα, το οποίο θα κάνει το σκύλο σας να χάσει αμέσως το ενδιαφέρον του. 

Προσφέροντας λιχουδιά

Το γλύψιμο των δαχτύλων δείχνει, κυριολεκτικά το πως αισθάνονται τα σκυλιά για νόστιμες λιχουδιές. Είστε λίγο ανήσυχοι να προσφέρετε στο σκύλο μια απόλαυση, γιατί μπορεί να δαγκώσει τα δάχτυλά σας ή να σαλιώσει τα χέρια σας; Τότε, θα μπορούσατε να ρίξετε τη λιχουδιά μπροστά του στο πάτωμα και να το δείξετε. Θα το καταλάβει και αυτό! Μη προσπαθήσετε να βοηθήσετε με άλλο τρόπο, επειδή μπορεί να ερμηνεύσει ότι θα το δείξετε ξανά ή θα το μαζέψετε και θα του πάρετε τη λιχουδια. Η μύτη του θα τον οδηγήσει σε αυτή κάποια στιγμή!

Παρακολούθησε τη γλώσσα του σώματος

Ο χρυσός κανόνας είναι: μην αφήνετε τα παιδιά και τα σκυλιά μόνα μαζί. Όμως ξέρατε ότι πολλά επεισόδια δαγκώματος συμβαίνουν παρουσία γονέων; Ειδικά επειδή η γλώσσα του σώματος που χρησιμοποιεί ο σκύλος για να δείξει ότι κάτι δεν τον κάνει ευτυχισμένο, συχνά περνά απαρατήρητο. Κοιτάζοντας μακριά, τσιμπώντας ένα μικρό κομμάτι της γλώσσας του, γλείφοντας το στόμα του, κατάποση ή κτύπημα, λαχάνιασμα, σηκώνοντας ελαφρώς ένα μπροστινό πόδι, περπατώντας μακριά από μια κατάσταση: όλα αυτά είναι σημάδια πίεσης του σκύλου ότι αισθάνεται εκφοβισμένος ή άβολα.    

Να είστε ενήμεροι για τα μουρμουριτα!

Μην τιμωρείτε ένα σκυλί επειδή γκρινιάζει, αλλά δώστε προσοχή σε αυτό που προσπαθεί να σας πει. Πολύ απλά επειδή είναι η πιο ξεκάθαρη προειδοποίηση που μπορεί να σας δώσει: άφησε με μόνο μου, χρειάζομαι περισσότερο χώρο, ή αλλιώς θα σε δαγκώσω! Εάν απαγορεύσετε το σκύλο σας να γκρινιάζει θα μπορούσε, από το πουθενά, αμέσως να καταφύγει στην τελευταία του διαφυγή: να σας δαγκώσει. Απαγορεύοντας το σκύλο σας να γκρινιάζει είναι σα να αφαιρείτε τις μπαταρίες από έναν ανιχνευτή φωτιάς. Να είστε ευγνώμων για την προειδοποίηση και προσπαθήστε να βελτιώσετε την άνεση του σκύλου σας και το αίσθημα ασφάλειας, τα οποία θα εξαλείψουν την ανάγκη για αυτή τη συμπεριφορά στο μέλλον.  

Μην ενοχλείτε παρακαλώ.

Φανταστείτε αυτό: κάποιος απροειδοποίητα έρχεται στο κρεβάτι σας, ή αποφασίζει να φάει από το πιάτο σας. Δε θα σας άρεσε αυτό, και το ίδιο ισχύει για το σκύλο σας! Επομένως ποτέ μην ενοχλείτε τους σκύλους όταν κοιμούνται, ξεκουράζονται, απολαμβάνουν το γεύμα τους ή μασανε λιχουδια. 

Δημιουργήστε ένα φάντασμα!

Παιζετε παιχνίδια με το σκύλο σας; Γιατί να μην κάνετε ένα φάντασμα από κάποιο ύφασμα! Εδώ υπάρχει ένα βήμα-προς-βήμα εγχειρίδιο  πως να φτιάξετε το φάντασμα. Συμβουλή: Φτιάξτε ένα και για εσάς! Για να γίνει αυτό, αυξήστε το μέγεθος από τα κουρέλια του υφάσματος στο προ αναφερθέν άρθρο από 30 x 30 εκατοστά σε 100 x 100 εκατοστά. Θα έχετε για εσάς ένα υπέρ φανταστικό φάντασμα! Ο σκύλος σας δε θα πρέπει να καταστρέψει το παιχνίδι, θα θα παίζετε μόνο υπό την επίβλεψη ενηλίκου που θα βοηθάει και θα σας κατευθύνει. Τέλος, εάν δημιουργηθεί μια τρύπα καταλάθος, μην ανησυχείτε. Θα φτιάξετε καινούργιο σε χρόμο μηδέν! 

Το άρθρο αυτό γράφτηκε από την Judith Lissenberg, η οποία διοργανώνει δραστηριότητες φιλικές σε σκύλους και παιδιά τακτικά για την Prins, όπως το Prins παιδικό πάρτυ και το Prins Kids διασκεδαστικές μέρες.

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!